Onze paarden

PPVideo (3 min.):
Onze paarden in de wei en op stal - mei 2011


Berthus, ons allereerste pensioenpaard, Quido, zijn trouwe kameraad en Jane, nummer drie van de Leeuwarder Manege die alledrie in 2005 als eerste oude manegedieren in de stichting werden opgenomen, zijn helaas allemaal overleden. Berthus en Quido in 2013. Jane in december 2015. Over deze drie, Pony Loulou (ook voormalige Leeuwarder Manege) en Paddy en Baltimore van Manege Waarland die respectievelijk in 2008, 2014 en 2015 stierven is meer te lezen bij de rubriek ''De stichter/in Memoriam''.

FellowFellow "Het liefste paard van de hele stal''.
Zo staat Fellow bij iedereen bekend. een schat van een paard. 1 oktober 2011 kwam hij naar onze opvang in Beetgumermolen. Fellow is 24 jaar oud en heeft 18 jaar als manegepaard gewerkt in Manege Waarland in de Kop van Noord-Holland. Fellow trok het niet meer. Hij bleef even lief en geduldig, alleen zijn benen werden stram. Aan zijn rechteroog is hij helemaal blind. Fellow werd de laatste tijd alleen nog maar ingezet voor kinderlessen, maar hij had er geen plezier meer in. Begin oktober was het prachtig weer en Fellow kon de dag na zijn komst met Quido en Irma in een eigen wei. Het drietal kon het direct prima met elkaar vinden!


 

JordanJordan, 23 jaar oud, kwam op 12 juni 2014 bij ons in Beetgumermolen van zijn pensioen genieten. Ook Jordan komt van Manege Waarland in de kop van Noord-Holland. 17 Jaar liep hij maar liefst mee als manegepaard! Jordan is bijzonder. Een paard 'met een koppie erop'. In zijn jonge jaren was hij er om berucht dat hij kon bokken en steigeren als de beste. Heel wat ruiters hebben in het zand gebeten, maar desondanks veroverde hij veel harten. Iedereen vond hem ook zo'n leuk paard. Wie hem in actie wil zien in die tijd: typ bij Google: 'bokkend manegepaard/YouTube' in en je vindt het filmpje over Jordan's capriolen. Met het ouder worden beterde Jordan zijn leven, hij werd rustiger en erg lief. Hij was jarenlang 'koppaard' in de carrouselgroep (met 16 ruiters!). Maar liever en rustiger betekent niet dat Jordan zijn karakter verloochent. De eerste poging, op 30 mei 2014 om Jordan naar ons te verhuizen mislukte. Jordan weigerde, ondanks alle oefening, pertinent de trailer in te gaan. Pas bij de tweede poging, op 12 juni, in een 'luxe paardenvrachtwagen' ging het goed.
Ook voor Jordan's pensioen zijn nog donateurs nodig. Ieder die Jordan kent en hem zijn welverdiende oude dag gunt roepen we graag op om zich in te schrijven (zie de rubriek 'donateurs' op deze site).

No LimitNo Limit
5 september 2017 ging No Limit, een ruin van 23 jaar en afkomstig van Stal Sibma uit Rottum (vlakbij Heerenveen), samen met Rianne, met pensioen. No Limit was en een hele harde werker en een prima dressuurpaard. Hij heeft jaren gewerkt in maneges. Maar hij trok het niet meer. Stal Sibma had hem al maanden daarvoor op rust gezet en hem 'een nieuwe baan' gegeven: als opvoeder van een kudde jonge paarden. Dat ging hem prima af. Alleen werd Rianne op een dag in een naastliggende wei gebracht, een wei die door een sloot gescheiden was van de kudde met No Limit. Dat hadden ze dus beter niet kunnen doen, want No Limit bedacht zich geen seconde en plonsde direct dwars door de sloot naar zijn Rianne.

Rianne
Rianne

 

Rianne, een merrie van 19 jaar oud, kwam samen met No Limit op 5 september in onze opvang. Evenals No Limit had ze, voor ze door Stal Sibma werd overgenomen, al jarenlang gewerkt in een andere manege. Rianne was dol op springen en deed het heel goed in de dressuur, maar ook voor haar werd het manegewerk te zwaar. Rianne en No Limit zijn onafscheidelijk en gelukkig kunnen ze samen bij onze stichting van hun welverdiende goede oude dag genieten.


No LimitSandro
Op 5 april 2018 is Sandro, afkomstig van Manege Molenruiters in Vrouwbuurstermolen (Frl). opgenomen in onze stichting. Sandro, geboren 17 mei 2004, is het jongste manegedier dat ooit bij ons kwam. Meer dan vijf jaar lang heeft hij hard gewerkt, maar de laatste maanden was hij - ondanks rustperiodes van telkens enkele weken - heel snel kreupel aan zijn voorbeen. Duidelijk is dat hij de belasting van een ruiter niet meer kan dragen. Sandrois een kruising tussen een Fries paard en een KWPN-er. Zijn KWPN-afstamming is te zien aan zijn ranke en slanke bouw. Het Friese bloed overheerst heel duidelijk: de gitzwarte kleur van zijn vacht, met een heel klein wit blesje op zijn voorhoofd, zijn grootte – ruim boven de 1.70 meter – en zijn karakter. Een heel betrouwbaar en gehoorzaam rijpaard dat zich graag voor je inspande, met een allerliefst en leuk karakter. Als je hem borstelde voor het opzadelen, poetste hij je haar en gaf je even een hartelijke lik over je wang. Het is even slikken dat het over is met het rijden op Sandro, maar het kan gewoon niet meer..

 

Macho en Snuitje
5 februari 2019 kwamen ze in onze opvang. De pony's Macho, links op de foto, een ruintje van 28 jaar oud en midden: Snuitje, een merrie van 27 jaar. Amper 1.10 meter hoog, maar beide harde werkers. Meer dan 20 jaar lang deden ze hun best voor ieder kind in Manege Molenruiters in Vrouwbuurstermolen. Generaties van nu volwassen ruiters brachten ze het plezier in het rijden bij. Voor Macho was het een hele stap, de verhuizing na 25 jaar naar een nieuwe plek. Maar dank zij het gezelschap van zijn vaste vriendinnetje Snuitje, de mooie grote stal en de goede verzorging wende ook hij heel snel aan zijn pensionadoleven. Macho is inmiddels grote vrienden met ons allergrootste paard: Le Duc, rechts op de foto, maar ook met Sandro, Jordan en James Bond. En Snuitje geniet volop van de aandacht van al die 'grote jongens'.

 

Rolinda
Op 9 oktober 2019 werd merrie Rolinda opgenomen in onze stichting. Rolinda is 21 jaar oud. Jarenlang heeft Rolinda hard gewerkt bij Manege Molenruiters in Vrouwbuurt.
Rolinda is een door-en-door goed paard. Heel werkwillig en betrouwbaar. Een prima paard voor gevorderde ruiters. Maar ook voor beginnende ruiters voor wie het paardrijden heel spannend is, was ze het paard dat volop vertrouwen bijbracht. Rolinda bleef altijd rustig, zette geen stap verkeerd. Tessa, ruiter en donateur, trok bij onze stichting aan de bel. Tessa is dol op Rolinda. Geld voor Rolinda's pensioen was een heel groot punt, maar de moeilijkste vraag die direct beantwoord moest worden was: waar kon Rolinda gestald worden…?? Want onze stallen zijn met de komst van Macho en Snuitje in februari 2019 vol. Die vraag was binnen een paar uur opgelost. Tot onze vreugde waren grote paardenliefhebbers bereid Rolinda op te vangen tot er plaats was in onze stallen. Op 9 maart 2020 kwam Rolinda bij ons en voelde zich heel snel thuis. Bij haar kleine kameraadjes van Manege Molenruiters die ze direct herkende: Macho en Snuitje. En bij de hele grote kameraad: ruin Sandro.
Film Rolinda in de buitenbak op haar prima opvangplek

 

Lizzy
14 september 2020 kwam Lizzy, een 25 jaar oude merrie van een voor ons nieuwe manege, De Steenen Kamer in Heerhugowaard, bij ons. Lizzy is een allerliefst manegedier dat jarenlang hard heeft gewerkt en ze heeft haar pensioen meer dan verdiend. Ze heeft een verleden in de springsport en daarna werd ze voor dressuurlessen ingezet. Lizzy voelde zich direct wonderwel thuis bij ons en voegde zich, heel bescheiden, goed in de kudde. Sandro is haar grote vriend geworden. Ze staat in de stal naast hem.
Lizzy heeft, volkomen terecht, een groep grote fans bij Manege De Steenen Kamer. Vanaf haar komst staken en steken diverse ruiters, soms met een hele groep, de afsluitdijk over om haar te bezoeken.


Euthanasie/overlijden pensioendieren
Wij hopen van al onze pensioendieren dat ze heel lang, gezond en gelukkig, van hun goede oude dag kunnen genieten. En wij van hun gezelschap. Maar aan het einde van het leven komt de dood. Voor al onze dieren geldt dat, wanneer zich een ziekte of een dusdanig gebrek voordoet dat het dier uitzichtloos lijden te wachten staat, er euthanasie zal worden toegepast. In het vaststellen van de zodanige ernst van een ziekte of een gebrek heeft de paardendierenarts altijd het laatste woord. Die is de deskundige op dat gebied. Het blijft altijd erg verdrietig zo’n besluit te moeten nemen. Maar de dood kan ook op een natuurlijke manier komen.

De verzorging van de paarden/pony
Een oud paard heeft naast zijn dagelijkse voeding, het regelmatig uitmesten van z’n stal en medische zorg, iedere dag beweging nodig. En aandacht natuurlijk!
Sinds 1 april 2013 verzorgen wij in eigen beheer de oude manegedieren. Vaste verzorgsters Karin Engelman en Ineke de Groot doen, gezamenlijk met een ploeg van vijf andere verzorgsters, iedere dag met liefde alle werk voor de paarden en pony's: dagelijks uitmesten, opstrooien, de dieren buiten zetten (iedere dag, in de zomer in de wei, in de winter en op natte dagen in de gedraineerde paddock), voeren, borstelen en alles wat er in en rond de stallen moet gebeuren.

Bezoektijden

Bezoek
Wil je onze oude manegedieren aan de Langestraat 82-A, 9045 PD in Beetgumermolen bezoeken? Je bent van harte welkom, maar neem tevoren even contact op met Ineke de Groot via de mail info@pensioenpaard.nl.
Onze paarden zijn een dagje ouder en er moet wel bekend zijn wie er op bezoek komt.
S.v.p. parkeren in de berm aan de overkant van de Langestraat, onze parkeerplaats biedt te weinig ruimte.