Wat is de stand van zaken.
Stichtingen zonder winstoogmerk:
De Stichting ’t Olde Manegepeerd in Ommen is in 1997 opgericht door Rika en Appie Lassche. Tot nu toe is ’t Olde Manegepeerd de enige landelijke organisatie die oude manegepaarden en pony’s opvangt. Rika en Appie verzorgen met veel inzet en liefde de oude dieren en hebben vaak uit eigen portemonnee bij moeten passen. Er zijn meer dan 40 paarden en pony’s ondergebracht. Daarmee is het maximum bereikt. Alleen wanneer een paard of pony overlijdt kan er nog een nieuw dier bij.
Carola Reid richtte in 2004 De Stichting Manegepaarden Pensioenfonds in Bergen op Zoom op. De gang naar de slacht van een manegepaard confronteerde haar met het lot van oude of afgekeurde manegedieren. Carola zet er vaart achter! Avanti was het eerste paard waar ze zich over ontfermde. Inmiddels genieten meer dan 20 paarden en pony's bij het Manegepaardenpensioenfonds van hun welverdiende goed verzorgde oude dag.
De Paardenkamp Soest is het prachtige landelijke rusthuis voor paarden.
Opgericht in 1963 door de heer ’t Hart, bestuurslid van de Afdeling Soest van de Dierenbescherming. Begonnen met één paard en zonder een cent op zak. De mest van het dier werd geruild bij boeren voor hooi, stro en voer… De Paardenkamp is uitgegroeid tot een geweldige opvang van oude paarden en pony’s. Er verblijven nu zo’n 120 dieren. En er is een wachtlijst van 436! paarden en pony’s….
Om geen valse hoop te wekken is die lijst gesloten voor bijschrijving.
Verder is er het Drents Rusthuis voor Paarden.
Zowel ’t Olde Manegepeerd als het Drents Rusthuis moeten via vaste donateurs en giften betaald worden om opvang te kunnen financieren. In het Drents Rusthuis betalen de eigenaars van de oude paarden en pony’s een vaste pensionprijs. De Paardenkamp wordt landelijk gefinancierd door ca. 8.000 donateurs en sponsors.
Brooke Hospital for Animals
In arme landen als Egypte, Pakistan en India geeft Brooke Hospital for Animals in eigen vaste en mobiele klinieken gratis geneeskundige hulp aan zieke en gewonde werkpaarden en -ezels. Dieren die heel zwaar werk doen in soms erbarmelijke omstandigheden. Ook leidt Brooke mensen op tot veterinaire hulpverlener. Die hulpverleners kunnen plaatselijk eerstelijns hulp geven. Van de opbrengst van het werk van de paarden en ezels zijn hele gezinnen afhankelijk. Brooke leert de eigenaren van de dieren goed voor hun paard of ezel te zorgen. En brengt eigenaren het besef bij dat met het welzijn van hun zo belangrijke werkdier ook zijzelf geholpen worden.